Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Περί της παρέμβασής μας στο Δημοτικό Συμβούλιο 28072011

Δελτίο  Τύπου  της Ανοιχτής Λαϊκής Συνέλευσης Μεγάρων Νέας Περάμου

Η Ανοιχτή Λαϊκή Συνέλευση Μεγάρων Νέας Περάμου αποτελεί ένα ανοιχτό πολιτικό εγχείρημα το οποίο δημιουργήθηκε στα πρότυπα της άμεσης δημοκρατίας, με σκοπό την καλλιέργεια του διαλόγου ανάμεσα στους πολίτες καθώς και την ανάπτυξη κοινωνικών πολιτικών δράσεων.

Την Πέμπτη 28/07, έπειτα από ομόφωνο ψήφισμα της συνέλευσης, πραγματοποιήθηκε  παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο με σκοπό να ενημερωθεί και να πάρει θέση ο Δήμος, ούτος ώστε να κινήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, για το  περιβαλλοντικό ζήτημα που έχει προκύψει σχετικά με την δημιουργία  εγκαταστάσεων αποθήκευσης  χημικών πρώτων υλών στην περιοχή του ηφαιστείου Σουσσάκι, σε απόσταση μόλις 15 χιλιομέτρων από τα όρια του Δήμου Μεγάρων.
Παρευρεθήκαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο και αφού καταθέσαμε το ψήφισμα μας -ακολουθώντας όλες τις διαδικασίες πρωτοκόλλου- παραμείναμε στην αίθουσα ώσπου να  συζητηθεί το θέμα μας από το Δ.Σ. μετά το πέρας των θεμάτων της ημερησίας διάταξης. Το σύνολο των αρχηγών των παρατάξεων του Δ.Σ.  πήρε  θέση υπέρ της πρότασης της συνέλευσης και δεσμεύτηκε σε δύο τομείς: α) πως θα ερευνήσει περαιτέρω  το ζήτημα και β) πως θα πάρει απόφαση ενάντια στην δημιουργία των αποθηκών. Όταν όμως γίνεται γνωστό ότι η συνεδρίαση του επόμενου δημοτικού συμβουλίου ορίστηκε περί τα τέλη του Αυγούστου  οι προαναφερθείσες  δεσμεύσεις τους  ακυρώνονται. Να επισημάνουμε πως το Δ.Σ. ενημερώθηκε από τη συγκεκριμένη παρέμβαση  και μόνο ότι τα έργα στο Σουσσάκι πρόκειται να ξεκινήσουν στις 22 Αύγουστου.
 Στη συνέχεια της διαδικασίας ακολούθησε ένα συνοθύλευμα από απόψεις που ακούγονταν η  μία πάνω στην άλλη, όπως ακριβώς γίνεται σε παράθυρο τηλεοπτικών ειδήσεων, ανάμεσα σε πολιτικούς αντιπάλους και όχι σε εκλεγμένους αντιπροσώπους  των πολιτών. Αξιοσημείωτος είναι ο από πλευράς δημάρχου  ανυπόστατος χαρακτηρισμός   «παιδάκια»  προς τους πολίτες που συμμετέχουν στην λαϊκή συνέλευση, διότι η συνέλευση απαρτίζεται  από όλων των κοινωνικών στρωμάτων και όλων των ηλικιών άτομα. Τα μέλη της συνέλευσης αποχώρησαν, θεωρώντας πως το κλίμα δεν ευνοούσε έναν δημοκρατικό  διάλογο μεταξύ των παρευρισκόμενων και των δημοτικών συμβούλων ειδικά από τη στιγμή που κάποιοι επέλεξαν τον δρόμο του πολιτικού χλευασμού αντί του δρόμου της πολιτικής δουλειάς  και του δημοκρατικού διαλόγου.
Μετά την αποχώρηση, συμπλήρωσαν την δράση της συνέλευσης,  τοποθετήσεις πολιτών οι οποίες εξήγησαν  με τη σειρά τους ποιά είναι η σημαντικότητα και ο ρόλος της ύπαρξης μίας ανοιχτής λαϊκής συνέλευσης σε μία πόλη. Να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της συνέλευσης αναγνωρίστηκε από όσους δημοτικούς συμβούλους τοποθετήθηκαν  επί του ζητήματος, πως το κείμενο το οποίο κατατέθηκε από τη συνέλευση προς συζήτηση ήταν άρτια δομημένο και δίχως ανακρίβειες.
Επειδή  λοιπόν η λαϊκή συνέλευση έχει αναδείξει μέσα από τις διαδικασίες της τον  σεβασμό προς  όλους τους συμπολίτες  ως πρωταρχικό της στοιχείο, μας προβληματίζει  το επίπεδο του διαλόγου που αναπτύσσετε στο δημοτικό συμβούλιο, ιδιαίτερα οι  λογικές   που διέπουν άτομα της κυρίαρχης παράταξης μέσα στο Δ.Σ. καθώς  και η   προκλητική  συμπεριφορά τους καθ’  όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, η οποία απέδειξε την πλήρη απαξίωση του θεσμού  του Δ.Σ.  από τους  ίδιους. Η παρακολούθηση ενός δημοτικού συμβουλίου από τον οποιοδήποτε πολίτη μπορεί να λύσει  όλα τα ερωτηματικά που γεννιούνται και μας φέρνουν σε θέση να  αμφισβητήσουμε το κατά πόσο σοβαρά αναλύονται οι αποφάσεις για τους κατοίκους των πόλεων Μέγαρα και Νέα Πέραμος.  
Μία υγιής πολιτική κίνηση όπως η Λαϊκή συνέλευση  σε μια δύσκολη χρονικά εποχή για τον τόπο, μας παροτρύνει   να  αδράξουμε την ευκαιρία για διάλογο και να καταφέρουμε να πάρουμε αποφάσεις εμείς για εμάς  με απώτερο στόχο την καλυτέρευση της ζωής  μας. Δημοσιοποιούμε την παρακάτω ανοιχτή επιστολή σε μια απόπειρα να συνδιαλεχθούμε  με αυτούς  που πραγματικά μπορούν να συμβάλλουν έμπρακτα  σε μία απόπειρα για να αλλάξουν τα πράγματα προς το θετικό.
ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ,ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΑΞΕΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου