Τρίτη, 2 Αυγούστου 2011

ΧΗΜΙΚΗ ΒΟΜΒΑ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΤΟΥ ΣΟΥΣΑΚΙΟΥ. ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΥΤΟ.

Η τοποθέτηση αυτή εκφράζει την Ανοιχτή  Λαϊκή Συνέλευση Μεγάρων-Ν.Περάμου η οποία λαμβάνει χώρα  στην πλατεία Ηρώων.


ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Χημική Βόμβα δίπλα στο Ηφαίστειο του Σουσακίου

Η Ανοιχτή Λαϊκή Συνέλευση Μεγάρων/ Νέας Περάμου κοινοποιεί την παρακάτω Ανοιχτή Επιστολή προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τους Δημοτικούς Περιβαλλοντικούς Φορείς, Οικολογικές και Κοινωνικές Οργανώσεις,  Πρωτοβουλίες Πολιτών, το Δημοτικό Συμβούλιο, Τοπικούς Συλλόγους και την ίδια τη Μεγαρική Κοινωνία  και θέτει προς  σκέψη και  συζήτηση το μείζονος σημασίας  θέμα της δημιουργίας  εγκαταστάσεων αποθήκευσης  χημικών πρώτων υλών στην περιοχή του ηφαιστείου Σουσσάκι, σε απόσταση μόλις 10 χιλιομέτρων από τα όρια του Δήμου Μεγάρων.
Η δημοτική αρχή οφείλει να πάρει θέση για το άνωθεν ζήτημα, παρά το γεγονός ότι οι εγκαταστάσεις  χημικών βρίσκονται εκτός των ορίων  της πόλης, διότι  οι συνολικές παράμετροι του ζητήματος αγγίζουν πλήρως την γεωγραφική επιφάνεια της πόλης μας.

 Εδώ και λίγες ημέρες γινόμαστε μάρτυρες μιας ακόμα κρατικής αδειοδότησης Ανώνυμης Εταιρείας που ως αναπτυξιακό πλάνο έχει την καταστροφή της Δυτικής Αττικής και της Κορινθίας μέσω της εγκατάστασης επικίνδυνων χημικών στην περιοχή του Σουσσακίου. Η Soussaki Logistics Α.Ε., θυγατρική της  ΣΟΥΛΦΟΥΡ Α.Ε., πρόκειται να αποθηκεύσει 5.000 τόνους επικίνδυνων χημικών, μεταξύ των οποίων:

 Α. Στυρένιο: Τοξικό υλικό που επιστημονικώς αποδεδειγμένα  προκαλεί μια σειρά από μόνιμες βλάβες στον άνθρωπο όπως καρκίνο στους λεμφαδένες, λευχαιμία, αδυναμία του ανοσοποιητικού συστήματος, γενετικές μεταλλάξεις  αλλά και άμεσα συμπτώματα όπως δερματοπάθειες, ερεθισμούς στα μάτια και το αναπνευστικό, βήχας, νευρικά συμπτώματα, ίλιγγο, τάση εμετού, κεφαλαλγίες, αδυναμία, την λεγόμενη «ασθένεια του στυρένιου», πνευμονικό οίδημα, λιποθυμίες, κώμα, καρδιακές αρρυθμίες και άλλα.

Β.  Οξεϊκός Αιθυλεστέρας: Είναι άκρως τοξικός και συγκεκριμένα προκαλεί σπαστική παράλυση, μυϊκή ατονία, ηπατικές και νεφρικές βλάβες, ξηροδερμία και ρωγμές στο δέρμα, βλάβες στα μάτια, μείωση της ακοής και διάφορα άλλα.

 Οι πιθανότητες ατυχήματος αυξάνονται αν λάβουμε υπ’ όψιν την κάκιστη ποιότητα του οδικού δικτύου που θα χρησιμοποιείται από τα βυτιοφόρα μεταφοράς και τις ελλειμματικές σε μέτρα ασφάλειας  προβλήτες της Σουλφούρ Α.Ε.,  όπου θα δένουν τα πλοία μεταφοράς των χημικών. Πρόσφατα, εξ’ αιτίας ενός αυτοκινητιστικού ατυχήματος στην Βουλγαρία, όταν ανετράπη ένα βυτιοφόρο που κουβαλούσε 20 τόνους στυρένιο, 4.500 πολίτες  αναγκάστηκαν να εκκενώσουν την  κατοικημένη περιοχή όπου απλώθηκε το τοξικό νέφος της έκρηξης  και προκάλεσε πολλές από τις προαναφερθείσες παθήσεις.

 Ας αναλογιστούμε δηλαδή το παράδειγμα  των 20 τόνων στο ατύχημα της Βουλγαρίας, σε σχέση με την περίπτωση ατυχήματος σε έναν αποθηκευτικό χώρο 5.000 τόνων. Φυσικά, οι πιθανότητες ατυχήματος αυξάνονται αν παραδεχτούμε  την ανυπαρξία κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών. Κανείς δεν μπορεί να νοιώθει σίγουρος πως τα χημικά που θα διακινούνται θα είναι μονάχα αυτά που αναφέρονται στο ΦΕΚ. Το πιθανότερο είναι πως θα γίνουν προσπάθειες  να μεταφέρονται (νόμιμα ή παράνομα) όχι μόνο μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που προβλέπει η άδεια, αλλά και άλλες  χημικές ουσίες.

Θέτουμε λοιπόν εδώ ένα σημαντικό ερώτημα που μπορεί να απαντήσει  σε χρόνιες λανθασμένες διαβουλεύσεις σχετικά με την βιομηχανική παραγωγή και ανάπτυξη της ευρύτερης  περιοχής:  το αγκυροβόλιο στην Πάχη, η Ρεβυθούσα, ο βιολογικός καθαρισμός,  η παραλία Βαρέας, το Ήρεμο Κύμα, το Βουρκάρι, μήπως αποτελέσουν λεία και συμπεριληφθούν  σε παρόμοιες υπουργικές αποφάσεις που συνδέουν «αναπτυξιακά» βιομηχανικά προγράμματα  με καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών; Οι περιοχές των Μεγάρων, του Θριασίου  Πεδίου ,του Ασπρόπυργου και  της Ελευσίνας  επιβαρύνονται με παραπλήσιες βιομηχανικές επιλογές,  που αποσκοπούν καθαρά στο κέρδος των ιδιωτικών εταιριών.

Θεωρούμε ότι η περιοχή των Αγίων Θεοδώρων είναι ήδη περιβαλλοντικά κορεσμένη εξαιτίας της λειτουργίας των διυλιστηρίων. Το σύνολο  των πολιτών Λουτρακίου- Αγίων Θεοδώρων  σε συστράτευση με την τοπική αυτοδιοίκηση   έπειτα από διαδικασίες ανοιχτής συνεννόησης  με κομμάτια της κοινωνίας τα οποία αντέδρασαν σε αυτή την συνολικά αδιαφανή απόφαση, ενημερώθηκαν και αποφάσισαν ότι θα αντιταχθούν συλλογικά στις συγκεκριμένες υπουργικές αποφάσεις που αδιαφορούν για την υγεία και την διαβίωση των κατοίκων της Δυτικής Αττικής.

Ως ανοιχτή λαϊκή συνέλευση πολιτών, θέλουμε να καλέσουμε τους δημοκρατικά εκλεγμένους αντιπροσώπους μας  και τους συμπολίτες μας να πάρουν θέση απέναντι στο ζήτημα  που αναφέρθηκε  παραπάνω και να αναλογιστούν ποιο είναι το πραγματικό μας συμφέρον. Τόσο για την υγεία μας, όσο και για την  ντόπια  οικονομία η οποία κατά κόρον θα υποστεί  ύφεση αν υπάρξουν  οικολογικές καταστροφές.

Η χρονική συγκυρία που διανύουμε χαρακτηρίζεται τόσο σε πανελλαδικό όσο και σε τοπικό επίπεδο από πολιτικές που χαράζουν ένα δυσοίωνο μέλλον για τους πολίτες. Πέραν των πολιτικών οικονομικής  εξαθλίωσης, οι βιομήχανοι και οι πολιτικοί τους εντολοδόχοι παύουν οριστικά να ενδιαφέρονται ακόμα και για την ίδια μας  την επιβίωση.

Η ανοιχτή λαϊκή συνέλευση δηλώνει αλληλέγγυα στον δίκαιο αγώνα και στις ενστάσεις των  πολιτών Αγίων Θεοδώρων- Λουτρακίου αλλά και σε  όλους όσους έρχονται αντιμέτωποι με εγκληματικά έργα που θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή.ΖΗΤΑΜΕ 

Άμεση παύση των εργασιών που πρόκειται να ξεκινήσουν στις 22 Αυγούστου στο Σουσσάκι


ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ


Να συνταχθεί καταδικαστικό ψήφισμα από την δημοτική αρχή,  το οποίο θα προσβάλλει νομικά την έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης του Υπουργείου Περιβάλλοντος καθώς και την αδειοδότηση της εν λόγω επιχείρησης. Να κινηθούν οι διαδικασίες ενημέρωσης των πολιτών  από πλευράς δημοτικής αρχής και συσπείρωσής τους προς το κοινό συμφέρον της πόλης μας σχετικά με το ζήτημα.

*Παραπομπή των αποφάσεων που πάρθηκαν,  με αριθμό πρωτοκόλλων  59017/18.10.2010 & 1263/22.06.2011
Επίσης προτείνουμε


  • Ορθολογική σύσταση  κρατικών ενεργειακών και βιομηχανικών προγραμμάτων ήπιας ανάπτυξης με γνώμονα την αυτονομία (οικονομική& ενεργειακή ) της κάθε Περιφέρειας και Δήμου, σε αποκεντρωτικά μοντέλα που θα διασφαλίζουν το ελάχιστο κόστος κατανάλωσης από τους κατοίκους καθώς και την αύξηση του αριθμού μόνιμων θέσεων εργασίας σεβόμενα την ανθρώπινη ζωή και τη φύση.

  • Κατάργηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και του Μνημονίου, που υπονομεύουν όχι μόνο την ποιότητα διαβίωσης αλλά και την ίδια μας τη ζωή, δίνοντας το ελεύθερο σε κάθε ανεξέλεγκτη  επιχειρηματική δραστηριότητα.

  • Πλήρη και έγκαιρη ενημέρωση από τις τοπικές αρχές για όλα τα ΦΕΚ που ψηφίζονται και αφορούν θέματα της ευρύτερης περιοχής της Αττικής και των γύρω Νομών
*  Η απόφαση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου περί έκδοσης αδείας εγκατάστασης της κοινής Υπουργικής απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας «Περί έγκρισης Περιβαλλοντικών ορών της χημικής βιομηχανίας ΣΟΥΣΑΚΙ ΛΟΤΖΙΣΤΙΚΣ  ΑΕ»

**Την απόφαση Περιφερειάρχη Πελοποννήσου περί έκδοσης αδείας εγκατάστασης της ιδίας βιομηχανίας στην περιοχή Σουσάκι Αγ. Θεοδώρων
                                                     Ανοιχτή Λαϊκή Συνέλευση Μεγάρων / Νέας Περάμου               www.laikisinelefsimnp.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου